Honden Heupdysplasie


Wat is heupdysplasie?

Het heupgewricht bestaat uit een “bal” op de femorale bot, en een “bus” op het heupbeen.

Honden heupdysplasie is gewoon gedefinieerd als de heupen van de hond zich niet normaal kunnen ontwikkelen en de bal niet precies past in het heupgewricht.


Wat zijn de oorzaken van Heupdysplasie?

Hoewel er geen “overtuigend bewijs” is van de oorzaak van heupdysplasie, er zijn 2 algemene redenen van het bedenken van de oorzaak – 1) genetische of 2) milieu

Deze twee verschillende gezichtspunten vinden vaak plaats als de hond fokkers op gespannen voet staan met de hondenbezitters, waardoor ze elkaar de schuld geven van het probleem.


Genetische: De pup wordt geboren met het probleem

Milieu: Het puppy is te zwaar dat resulteert in overmatige groei en / of over het overdreven uitoefenen met een pup tijdens de groei fase resulteert in ontwikkelingsproblemen.

De meest gangbare theorie is dat heupdysplasie inderdaad genetisch is bepaald. De meeste fokkers laten de heupen van hun honden waar ze mee fokken beoordelen door de dierenarts, of door diverse andere internationale orthopedische groepen.

We kunnen discussiëren over de verdiensten van beide theorieën, maar het verandert niets aan de feiten. Als uw hond heupdysplasie heeft, moet je ermee leren om te gaan. U kunt beslissen wat te doen, of dat heeft u wellicht al besloten, en wil weten wat te verwachten.


Wanneer krijgt een hond Heupdysplasie?

Als u onderschrijft op de theorie dat het genetisch is, zijn ze ermee geboren. Honden die ernstige heupdysplasie hebben vaak al problemen als puppy. Soms is de heupdysplasie niet pijnlijk voor de hond, zodat ze geen tekenen vertonen, totdat zij de ontwikkeling van artritis in de heupgewrichten vertonen. Sommige honden die niet zo ernstig symptomen vertonen kunnen hun hele leven met weinig of geen pijn leven.


Wat zijn de symptomen van heupdysplasie?

Er zijn een aantal symptomen van heupdysplasie. Sommige hondenbezitters zeggen alleen dat hun hond niet recht loopt. Anderen zullen zeggen dat ze helemaal geen symptomen zagen, of gewoon dat hun hond begon te hinken. Hierna volgt een lijst van veel voorkomende symptomen, waarvan uw hond er een paar kan hebben en geen heupdysplasie heeft.

Konijnen sprongen: de hond neigt om zijn achterpoten samen te gebruiken, eerder dan één voor één. Dit gebeurt wanneer de hond rent, of de trap op gaat.

Op zijn zij zit: Ook wel lui zitten, onderuit zitten of kikkerzit. Wanneer de hond zit, en de benen niet gebogen en onder het lichaam zijn geplaatst. Ze los kunnen worden in-en uitgeschakeld naar een kant, of een of beide benen recht naar voren staat.

Slingerend Lopen: Ook wel een losse loop genoemd. Wanneer de hond gaat lopen, zwaait de achterhand heen en weer, omdat de heupen los zitten.

Ongebruikelijk liggende positie: Wanneer de hond op zijn buik ligt en zijn benen recht naar buiten of achter de hem gestrekt zijn. (Alle honden liggen bij gelegenheid met hun poten achter hen, veel honden met heupdysplasie liggen altijd zo)


Mank: De hond zal het goede been meer gebruiken dan het slechte been

Rustige Puppy: Puppies die al pijn hebben van de heupdysplasie zijn doorgaans heel goede pups. Ze doen niet ruw in huis zoals normale pups het wel doen. Zij hebben ook de neiging om lang te slapen na het spelen of wandelen. Sommige eigenaren beschrijven hun puppy met heupdysplasie als de beste pup die ze ooit hebben gehad.

De hond springt niet: Ze springt niet op je, ze trekken zich op met de voorpoten op het meubilair, in tegenstelling tot springen.

Onderontwikkelde achterhand en een over ontwikkelde Borst: Dit wordt veroorzaakt door het uitblijven van het normaal gebruik van de achterpoten om te springen. De hond zal ook daadwerkelijk gewicht verschuiven naar voren.


Diagnose Heupdysplasie

De enige manier om de diagnose van heupdysplasie vast te stellen is met röntgenstralen. Toch moet ik hier op merken dat u de hond behandelt en niet de röntgenstralen. Sommige honden met ogenschijnlijk lichte heupdysplasie hebben veel pijn, terwijl andere honden met ernstige heupdysplasie de symptomen niet weergeven.


Wat kan er worden gedaan voor mijn hond?

Als u röntgenfoto’s van de heupen van u hond heeft genomen bij je reguliere dierenarts, kunt u door worden verwezen naar een orthopedisch chirurg. De chirurg zal verschillende chirurgische opties aan bevelen voor uw hond. Ik ga u een zeer beknopt overzicht van deze ingrepen geven. U moet de opties voor uw hond met de chirurg bespreken. Zij zullen de details van elke chirurgische optie bespreken. Sommige mensen zijn in staat om hun hond te behandelen met voedingssupplementen om chirurgie te voorkomen. Uiteindelijk zal het uw beslissing zijn om de beste behandeling voor uw hond te bepalen.


Chirurgische opties:

Juveniele Pubic Symphysiodesis (JPS) – Deze operatie wordt uitgevoerd op pups die jonger zijn dan 20 weken oud, in het algemeen wanneer de pup is gecastreerd of gesteriliseerd. Het blijkt een grote belofte als een preventieve maatregel, door het veranderen van de bekken groei. Deze operatie heeft een korte herstelperiode, maar is over het algemeen gedaan voordat een pup kan worden gediagnosticeerd. Echter, zodra je met heupdysplasie geleefd heb, kan het de moeite waard zijn om voor een pup de risico’s van het ontwikkelen van theupdysplasie te overwegen.

Dorsale acetabulaire Rim (DAR) – Deze operatie bestaat uit bottransplantaten genomen uit andere gebieden van het bekken om de rand van de heup op te bouwen (kop). Het idee is om de heupkop te in een diepere heupgewricht te passen. Het is relatief nieuw, dus is er enige vraag hoe een hond het zal doen tot op hoge leeftijd – er zijn niet veel oudere honden die het gedaan hebben.

Triple bekken osteotomie (TPO) – Deze operatie betreft het snijden van het bot rond de heup en de herpositionering van de aansluiting voor een betere pasvorm met de femoraal kop. De botten zijn weer bij elkaar geplateerd, zodat ze in de juiste richting genezen. Deze operatie wordt uitgevoerd op jonge honden voordat ze klaar zijn uigegroeid.

Totale heupprothese (THP) – Deze operatie bestaat uit het vervangen van het heupgewricht vergelijkbaar met een menselijke heupprothese. Het nieuwe bekken wordt meestal verbonden aan het heupbeen en de heupkop wordt afgesneden en het beenbot en een implantaat worden in het beenbot in gebracht. Deze operatie wordt gedaan op meer volwassen honden die zijn uitgegroeid. Vanwege de grootte van de implantaten, word deze ingreep gedaan op grotere honden. Voorheen werden alle componenten kunstheup gecementeerd. Meer recentelijk, wordt de cementloze heup vervanging uitgevoerd.

Dijbeenkop & Nek Ostectomy (FHO) – Deze operatie bestaat uit het verwijderen van de heupkop van het been bot te elimineren de pijn van heupdysplasie. Het lichaam van de hond zal vervolgens littekenweefsel ontwikkelen door het creëren van een kunstheup gewricht. Lang beschouwd was het enkel geschikt voor kleinere honden of als een bergingsoperatie voor een mislukte THR, het is steeds populairder geworden voor grotere honden.


Niet-chirurgische of conservatieve management optie

Veel mensen kiezen voor een operatie uitgevoerd op hun hond alleen als het een laatste redmiddel is. Sommigen zijn in staat om de heupdysplasie van hunhond met voedingssupplementen, acupunctuur,nchiropraxie, lichaamsbeweging en gewichtsverlies te beheren. Soms zal de pup tekenen van pijn laten zien door heupdysplasie, en zodra het groeien is gedaan neemt toe en de spieren volledig ontwikkeld zijn, lijken ze ” in remissie” te gaan, ze ontwikkeling weer tekenen van heup-problemen als de hond ouder wordt. Chirurgische opties zijn nog steeds beschikbaar voor u als het conservatieve weg mislukt is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: