Balanoposthitis Probleem bij Honden

Balanoposthitis Probleem bij Honden

Bepaalde aandoeningen zijn veel voorkomende gebeurtenissen bij veel oudere honden en kunnen levensbedreigend zijn. Bij de vrouwelijke hond kunnen aandoeningen zoals borstkliertumoren en pyometra, evenals de minder ernstige schijn zwangerschap en als het –paren mislukt is, worden voorkomen of mindere mate door ovariohysterectomie. Als uw een volwassen hond al een dergelijke operatie heeft gehad heb je de bronnen van een aantal belangrijke bedreigingen verwijderd om haar voortdurende goede gezondheid.

Hoewel castratie van de reu eveneens de vergrijzing zal voorkomen door ten minste twee onderling samenhangende reproductiestoornissen, de bijwerkingen zijn veel uitgebreider en dergelijke operatie word zelden aanbevolen voor preventieve redenen. De behandeling van de bestaande reproductieve ziekte kan een dergelijke operatie echter eisen.

Balanoposthitis: Deze ontsteking van de penis en voorhuid (schede) wordt gezien met variabele frequentie bij honden van alle leeftijden, zelfs jonge pups, maar komt vaker voor bij oudere reuen. Kleine hoeveelheden van gele of grijze kwijting bij de opening van de voorhuid zijn duidelijk zichtbaar, hoewel de hond door likken in het gebied het meeste schoon zal houden. In een aantal gevallen kan de lozing vrij groot bedragen en zal groen en pus-achtig zijn, vaak is de buik bedekt met lang haar bij honden met een lange vacht. In het oppervlak van de penis en de binnenkant van de voorhuid ontwikkelen zich meerdere kleine hobbels, de zogenaamde lymfoïde follikels, en beginnen bacteriën actief te groeien in de afscheiding. Mocht uw hond dit probleem hebben, zult uw vaak iets van de lozing op verschillende plaatsen waar hij voor langere tijd ligt vinden.

U kunt de mildere gevallen vaak zelf schoonmaken door gedurende een week of 10 dagen twee maal per dag de schede voorzichtig de schede te spoelen met een oplossing van waterstofperoxide. Met behulp van een rubberen menselijk oor om de peroxide te injecteren, steek het puntje in de schede opening, trek de schede op hetzelfde moment voorzichtig in de richting van de spuit. Hierdoor wordt voorkomen dat de spuit de penis aanraakt. Houd de opening van de schede stevig rond de spuit vast, zodat de de peroxide langzaam doordringt zodat de voorhuid iets opzwelt. Verwijder de injectiespuit,houd de voorhuid gesloten en masseer zachtjes de vloeistof heen en weer in de schede. Laat de opening vrij, laat het vocht eruit lopen, en maak de omgeving zorgvuldig schoon.

Meer ernstige gevallen moeten worden behandeld door uw dierenarts en kan medicijnen voor deze delicate aandoening nodig hebben. Dit zou, uiteraard onder verdoving worden gedaan en waarschijnlijk gevolgd met beginnende kalmerende antibiotische zalven die thuis doorgaan zoals geinstrueerd.

Uw oudere hond kan periodiek last hebben van deze aandoening. Regelmatig spoelen met peroxide of de toepassing van een antibioticum zalf of beide, door een of twee keer per week dit te doen moet de lozing en de meer ernstige problemen onder controle te houden en te voorkomen zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: